Mennyi idő alatt?


Egy olyan nagymértékű beavatkozásnál, mint egy komplett autó színének megváltoztatása, rendkívül fontos tényező az idő. Hiszen gondoljunk csak bele, hogy egy ügyfél mondjuk egy 5 autóból álló flotta minden egyes autójának színét rövid időn belül meg akarja változtatni. Ennek sok esetben  arculatváltási oka van. Cégautóknál sokszor tapasztaljuk, hogy nehezen tudják őket akár egy napra is kivonni a munkából, hiszen ezek segítik a cégnek a termelést. Ha a fényezés mellett dönt a cégvezető, akkor autónként minimum 4-5 nappal kell számolnia, ez esetben az éppen fényezendő autót ennyi ideig nem tudja munkába állítani. Ez 5 autónál majdnem egy hónapos kiesés. Bárhogy is számoljuk, azon felül hogy a fényezés hosszadalmas és költséges munka, cseppet sem mondható időtakarékos megoldásnak.

Pontosan erre találták ki az autóbevonó fóliákat. Tegyük fel, hogy ez az autóflotta 5 db Opel Astrából áll. Ha egy nap csak 1 autót hoznak el hozzánk hogy "új ruhát varrjunk rá", akkor is maximum 5 munkanap alatt az egész flotta elkészül. Ezeknek a típusoknak az esetében számolhatunk mondjuk 7 óra/autó munkaidővel. Mivel a fényezéshez képest rendkívül kevés ez az idő, így ha minden jól van időzítve, akár 2 autó is elkészülhet ugyanazon a napon. Így már csak 3 napot vesz igénybe a munka.

Természetesen nem csak személyautók színezhetők ezzel a módszerrel. Kisteherautók vagy akár egészen nagy kamionok is estek már áldozatunkul. Ilyen esetekben az autó nagysága és karosszériájának bonyolultsága szabja meg az időt. Képzeljünk magunk elé egy Opel Vivarot. Az autó minden egyes elemét vetítsük magunk elé a földre. Mintha egy előre legyártott összeragasztható papírbábura gondolnánk, amivel még gyerekkorunkban játszottunk. Ha így kiterítve gondolunk az autóra, rájövünk hogy a méretei egy garzonlakás méretével egyenlők. Akár 35 nm is lehet. Ráadásul bonyolult felület, tele vakablakokkal, ajtósínekkel, kilincsekkel, díszlécekkel. De akármennyire is bonyolult, nem tud kifogni rajtunk, hiszen 1 munkanap alatt egy ilyen autót is átöltöztetünk.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy közepes méretű személyautót 6-8 óra alatt borítunk be, míg egy kisteherautó egy egész munkanapot vesz igénybe. Természetesen a munka időtartama nagyban függ az autó állapotától.