Miért?


Több okát tudnánk felsorolni annak, hogy ki és miért dönt amellett, hogy autójának színét megváltoztatja. De nem is az okok a fontosak hanem a lehetőségek amik az alábbiak és igencsak korlátozottak. Az okokra majd lejjebb térünk ki, amikor már túl vagyunk a lehetőségeinken.Az első típus, aki fényeztet:

Még mindig sokan fordulnak fényező műhelyekhez azzal a kéréssel, hogy szeretnék autójuk színét valami egyedibbre "pingáltatni". Csakhogy ez költséges befektetés és hosszú időt vesz igénybe. Ha igazán szép munkát akar a megrendelő, akkor csak igényes helyre viszi az autóját. Az igényes munka pedig precíz és sok időt vesz igénybe. Az autót ilyenkor elemeire szedik, "csiszolják, súrolják, gittelik, kalapálják, fújják, bejavítják, fényesítik, cicomázzák, stb.". Ezek a hétköznapi beavatkozások pedig igencsak megterhelik a megrendelő pénztárcáját, az idegrendszeréről már nem is beszélve. Valljuk be, senki nem szereti lecsupaszítva és "atomjaira" szedve látni a kicsi kocsiját.  A művelet buktatóiról már nem is beszélve. Megrendelő bemegy, ott várja a csili-vili autó, fizet és távozik. Aztán pár hét, esetleg hónap múlva lepereg az autóról az új fényezés, ő pedig ráncolt homlokkal garanciális javításra viszi az autóját. Persze ez kontár munkát takar és szerencsére ritkán fordul elő, de saját tapasztalatból tudjuk hogy előfordul.

A másik típus, aki matricáztat:

Aki még belátható időn belül vissza akarja kapni autóját, de egyúttal  védeni  is akarja a környezeti hatások vagy más mechanikai sérülések ellen a "szeme fényét",  valamint nem utolsó sorban meg akarja tartani az autója eredeti színét, az hosszas internetes keresgélés után rájön arra, hogy erre létezik módszer. A módszer lényege pontosan abban rejlik, hogy ugyan más színe lesz az autónak, de alatta megmarad a hibátlan eredeti gyári szín.  Tegyük fel, vásároltál egy vadi új autót a céged részére. Ráadásul ez az autó elég "buta" salgópolc szürke színű.  Viszont egyelőre karcmentes és gyönyörű állapotú.  Nézegeted és rádöbbensz, hogy valami nagyon nem tetszik benne. A színe! Csúnya, olyan szürke, olyan szomorú és amúgy sem illik bele a cég arculatába. Na pontosan itt jövünk mi a képbe. Fogod az autót, elhozod hozzánk, megrendeled tőlünk hogy még ezen a héten hófehér legyen.  A megbeszélt napon reggel elhozod, és még aznap kész is a nagy "műtét". Te pedig még akár aznap vissza is állíthatod az autót a munkába, ráadásul teljesen új "ruhába öltöztetve" azt.  Nem utolsó sorban pedig a pénztárcádat is megkíméljük.

Akkor most lássuk az okokat, hogy miért célszerűbb a fóliával történő színezés.
Először is gyors, egy komplett fényezés időtartamának töredékébe telik.
Olcsó, hiszen maga a munkaidő is jóval kevesebb, nem kell festékeket kutyulni, az autót szétszerelni, összeszerelni.
Nagyfokú védelmet nyújt. Hiszen a gyári fényezésre kerül, ezzel is védve az autó eredeti színét mindentől. Véd a karcolások ellen, véd az UV sugárzás ellen, hiszen nem ereszti át a sugarakat. Véd a téli sózott utak ellen, jóval később indulnak meg a rozsdásodási folyamatok a fóliázott autókon. Amikor ügyfeleink kérdezik, hogy ez mégis mennyit fog bírni, sokszor mosolygósan azt válaszoljuk hogy talán még az autót is túléli.
Amikor pedig eladásra kerül az autó, akkor eredeti gyári hibátlan színével adhatjuk el. Azért ez a szempont sem elhanyagolható, sőt nagyon is fontos hogy más ugyanolyan évjáratú autók már a sokadik polírozáson vannak túl, mégis karcosan kerülnek eladásra, miközben a mi autónk gyári fényezésű. Csupán rá kell szánni ismét pár órát, és nyomtalanul eltávolítható a fólia az autóról.
Az autóbevonó fóliák története nagyon messzire nyúlik vissza, egészen Amerikáig. Tudjuk, hogy Amerikában a taxik színe beige volt. És ott sok a taxi, rengeteg. Minden taxis cég megvett mindenféle autót, és vitték fényeztetni hogy egységes arculat alakuljon ki a cégnél. Csakhogy ez korántsem volt gyors és költséghatékony megoldás. Ekkor léptek közbe az "okosak", akik kitalálták hogy egyszerűen beborítják a mindenféle színű autókat fóliával. A legelső autóbevonó fólia amit legyártottak, taxi beige néven szerepelt, és mind a mai napig megtalálható a színskálán.